Chcesz zaskoczyć swoich bliskich niezwykłą zimową przekąską? W takim razie śliwki marynowane są dokładnie tym, czego potrzebujesz! Przydadzą się do sałatek, do mięs lub po prostu na talerzu z piklami. Dzielimy się wyborem 12 świetnych przepisów!
1. Śliwki marynowane z cukrem i octem
W razie potrzeby dodaj inne przyprawy według własnego gustu.
Będziesz potrzebować: 2 kg śliwek, 700 g cukru, 300 ml octu jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 3 liście laurowe, 2 groszek ziele angielskie, 4 pąki goździków.
Przygotowanie: Śliwki dzielimy na połówki i układamy warstwami w rondlu, posypując przyprawami. Zagotuj ocet z cukrem, zalej śliwki i przykryj ręcznikiem. Zostaw je na 5 dni. Rano i wieczorem odcedzić marynatę, zagotować i zalać z powrotem. Następnie ułóż śliwki w sterylnych słoikach, zalej je gorącą marynatą i zwiń.
2. Śliwki marynowane z octem winnym i goździkami
Ten przepis zajmuje trochę czasu, ale poza tym jest bardzo prosty.
Będziesz potrzebować: 10 kg śliwek, 3 kg cukru, 500 ml octu winnego, 40 g liścia laurowego, 20 g goździków.
Przygotowanie: Śliwki opłucz i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, a następnie ułóż warstwami w szerokim pojemniku lub beczce, posyp goździkami i listkiem laurowym. Zagotuj ocet winny i stopniowo dodawaj cukier, gotuj aż do rozpuszczenia.
Marynatą polej śliwki. Przez 5 dni 2 razy dziennie odcedź marynatę, zamieszaj śliwki, zagotuj marynatę i uzupełnij. Następnie zwiń przygotowane śliwki z marynatą w sterylne słoiki.
3. Śliwki marynowane na zimę bez sterylizacji
Szybki przepis bez zaparzania produktu na wiele dni.
Będziesz potrzebować: 1,5 kg śliwek, 2 łyżeczki. sól, 170 g cukru, 80 ml octu, 4 liście laurowe, 6 pączków goździków, 6 groszku ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 300 ml wody.
Przygotowanie: Śliwki opłucz i nakłuj wykałaczką. Wszystkie przyprawy i śliwki umieścić w słoikach umytych sodą. Zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Wodę odcedź, dodaj sól, cukier i ocet, ponownie zagotuj, zalej śliwką i zamknij na zimę.
4. Śliwki marynowane z cynamonem
Śliwki te szczególnie dobrze komponują się z czerwonym mięsem, w tym jagnięciną.
Będziesz potrzebować: 4 kg śliwek, 300 g cukru, 4 szklanki wody, 1,25 szklanki octu, 15 pączków goździków, 1 łyżeczka. cynamon.
Przygotowanie: Śliwki umyj, w każdej zrób po kilka nakłuć i przełóż do słoików. Zagotuj wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami, dodaj ocet. Wlać śliwki i sterylizować słoiki w garnku z wrzącą wodą przez 10-15 minut. Zwiń go na zimę.
5. Marynowane śliwki pod ciśnieniem
Kolejna technologia przygotowania pikantnych i pikantnych śliwek.
Będziesz potrzebować: 4 kg śliwek, 1,5 kg cukru, 500 ml kęsa, 10 g liścia laurowego i ziaren pieprzu.
Przygotowanie: Ocet zagotuj z cukrem i przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, aż syrop będzie gładki. Włóż śliwkę do marynaty, przykryj i pozostaw pod ciśnieniem na noc. Usuń ciśnienie, odcedź marynatę, zagotuj ją ponownie i polej śliwkami. Powtarzaj tę czynność przez kolejne 4 dni, 2 razy dziennie. Śliwki z przyprawami ułożyć w sterylnych słoikach, zalać wrzącą marynatą i zwinąć.
6. Śliwki marynowane z czosnkiem na zimę
Możesz dodać trochę więcej posiekanej ostrej papryki.
Będziesz potrzebować: 1 kg śliwek, 1 łyżka. ziarna pieprzu, 1 główka czosnku, 6 pąków goździków, 4 liście laurowe, 0,5 łyżeczki. sól, 500 ml wody, 200 g cukru, 50 ml octu.
Przygotowanie: Wszystkie przyprawy, sól, śliwki i ząbki czosnku umieść w wysterylizowanych słoikach. Zagotuj wodę z cukrem i octem, wlej śliwki, przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut. Odcedź marynatę, zagotuj ponownie, wlej śliwki i zamknij słoiki.
7. Śliwki marynowane z bazylią
Świeża bazylia dodaje niepowtarzalnego smaku przystawce.
Będziesz potrzebować: 3 kg śliwek, 2 garści bazylii, 4 łyżki. sól, 6 łyżek. cukier, 4 łyżki. ocet, 6 ząbków czosnku.
Przygotowanie: Do słoików włóż śliwki, liście bazylii i przyprawy. Zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Odcedź wodę, zagotuj ponownie, dodaj sól, cukier i ocet, gotuj przez 3 minuty, wsyp śliwki i zakręć słoiki.
8. Marynowane śliwki z pomidorami na zimę
Bardziej znana i klasyczna odmiana. Wybieraj małe pomidory, np. pomidorki koktajlowe.
Będziesz potrzebować: 2 kg pomidorów, 1,5 kg śliwek, 4 łyżki. ocet, 4 łyżki. sól, 6 łyżek. cukier, 3 liście laurowe, 3 parasolki koperkowe, 6 ząbków czosnku, 9 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 15 g mielonej kolendry.
Przygotowanie: Wszystkie przyprawy i dodatki, pomidory i śliwki włóż do czystych słoików. Zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Odcedź wodę i ponownie zagotuj z cukrem i solą. Dodać ocet i ponownie zalać marynatą śliwki. Zwiń puszki.
9. Śliwki marynowane „jak oliwki”
Czarne śliwki przypominają oliwki, a zielonkawe śliwki wiśniowe przypominają zielone oliwki.
Będziesz potrzebować: 500 g śliwek, 2 łyżki. olej roślinny, 5 łyżek. cukier, 3 łyżeczki. sól, 3 łyżeczki. ocet, 6 pąków goździków, 2 liście laurowe.
Przygotowanie: Umyj śliwki i nakłuj je w kilku miejscach. Śliwki włóż do sterylnych słoików, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Odcedź tę wodę i zagotuj ją ponownie z solą, cukrem i octem. Dodaj przyprawy do słoików. Wrzącą marynatą zalać śliwki, do każdego słoika wlać łyżkę oleju i zwinąć.
10. Śliwki marynowane z koniakiem na zimę
Pikantne i pikantne, przyjemnie zachwycają lekkim aromatem grzanego wina.
Będziesz potrzebować: 1 kg śliwek, 15 groszków ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 10 sztuk liścia laurowego i goździków, 2 anyżu gwiazdkowatego, 1 litr wody, 10 łyżek. ocet jabłkowy, 700 g cukru, 7 łyżek. koniak, 1 cytryna.
Przygotowanie: Zagotuj wodę z cukrem i octem, wlej śliwki i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź marynatę, zagotuj ponownie i ponownie wlej śliwki. Pozwól im ponownie ostygnąć i zagotuj marynatę. Umieść śliwki i wszystkie przyprawy w sterylnych słoikach. Do wrzącej marynaty wlać koniak i dodać skórkę z cytryny. Ponownie napełnij śliwki i zamknij słoiki.
11. Marynowane śliwki nadziewane czosnkiem i ziołami
Najważniejsze jest tutaj ostrożne usunięcie nasion, bez rozkładania śliwek na osobne połówki.
Będziesz potrzebować: 1,5 kg śliwek, 2 główki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, kopru i kolendry, po 20 sztuk groszku czarnego i ziela angielskiego, 150 g cukru, 1,5 łyżki. sól, 75 ml octu.
Przygotowanie: Drobno posiekaj czosnek i wszystkie zioła. Usuń pestki ze śliwek i dodaj do środka mieszankę czosnkową. Śliwki włóż do sterylnych słoików i dodaj do nich oba rodzaje papryki. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Odcedź wodę i zagotuj ją ponownie z cukrem, solą i octem. Wlać śliwki i zakręcić słoiki.
12. Śliwki marynowane z orzechami włoskimi na zimę
Zalecamy najpierw suszenie surowych orzechów na suchej patelni.
Będziesz potrzebować: 1,5 kg śliwek, 200 g orzechów włoskich, 6 pąków goździków, 2-3 anyżu gwiazdkowatego, 1 łyżeczka. cynamon, 150 g cukru, 1,5 łyżki. sól, 70 ml octu.
Przygotowanie: Ostrożnie usuń pestki ze śliwek i włóż do środka kawałki orzechów. Umieścić je w sterylnych słoikach z przyprawami i zalać wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem na 20 minut i odlać wodę. Zagotuj ponownie, dodaj cukier, sól i ocet, gotuj do rozpuszczenia i zalej marynatą śliwki. Zwiń słoiki na zimę.
Twój ulubiony autor artykułów. Profesjonalista w swojej dziedzinie.