20 ciast malinowych, które każdy może zrobić


Latem bardzo popularne są wypieki z owocami – wykorzystuje się jabłka, gruszki, śliwki, wszelkiego rodzaju jagody dzikie i własne. Ale na szczególną uwagę zasługują pyszne placki malinowe. I możesz je ugotować, korzystając z jednego z naszych 20 przepisów!

1. Ciasto maślane z malinami


Proste domowe ciasto dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 400 g mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 jajko, 50 g margaryny, 1 łyżka. cukier, 1 łyżka. proszek do pieczenia, sól na czubku noża, 180 ml wody.
Do wypełnienia: 300 g malin, 100 g cukru, 1 łyżka. skrobia kukurydziana.

Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Dodać jajko, ciasto, roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Maliny zmiel w blenderze, wymieszaj z cukrem i skrobią.

Ciasto lekko zagnieść, oddzielić jedną trzecią, a resztę rozwałkować na żądany rozmiar. Ułożyć w natłuszczonej formie i rozsmarować nadzienie. Z pozostałego ciasta pokroić we wzorzyste paski i ułożyć na wierzchu. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut, następnie piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

2. Ciasto malinowo-wiśniowo-truskawkowe na suchych drożdżach


Gotowe ciasto połóż na metalowej kratce i przykryj ręcznikiem.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 500 g mąki, 1 łyżka. suche drożdże, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, 1 jajko, 80 g masła, sól na czubku noża, 50 g cukru, 150 ml wody.
Do wypełnienia: 1 szklanka malin, 1 szklanka truskawek, 1 garść wiśni, 3 łyżki. cukier, 1 łyżka. skrobia kukurydziana.

Przygotowanie: Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać połowę cukru i odstawić na 10 minut. W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pozostały cukier. Dodać lekko roztrzepane jajko, roztopione masło i mieszaninę drożdży. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić ciepłe na 2 godziny. W blenderze zmiel maliny, truskawki i wiśnie. Dodaj cukier i skrobię.

Zagnieść ciasto, odłożyć trzecią część, resztę rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy. Rozłóż nadzienie równomiernie. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie kiełbaski i ułóż na wierzchu. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

3. Ciasto kruche z malinami


Zamiast masła można użyć wysokiej jakości margaryny.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 180 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, 2 łyżki. cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 300 g malin, 2 łyżki. cukier, 1 łyżka. skrobia kukurydziana.

Przygotowanie: Jajko ubić z cukrem i solą. Dodajemy roztopione masło, przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Maliny zmiel w blenderze, wymieszaj z cukrem i skrobią.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkowujemy jak ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Nakładamy farsz i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w szerokie wstążki i ułożyć w poprzek na wierzchu nadzienia. Ciasto posypać cukrem waniliowym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Tarte ciasto malinowe


Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub mielonym cynamonem.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 500 g mąki, 160 g masła, 1 jajko, 1 łyżka. proszek do pieczenia, 80 g cukru, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 300 g malin, 2 łyżki. cukier, 1 łyżka. skrobia, wanilina na czubku noża.

Przygotowanie: Jajko lekko ubij z cukrem i solą. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Trzecią część włóż do zamrażarki, resztę rozwałkuj na żądany rozmiar i umieść w wyłożonej papierem formie. Maliny zmiel w blenderze, wymieszaj z cukrem, waniliną i skrobią. Nadzienie wyłóż na spód i równomiernie rozprowadź. Zetrzyj zamrożone ciasto i połóż je na nadzieniu. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Ciasto z malinami „Świąteczne”


Doskonały przepis na piękne i pyszne wypieki.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 220 g mąki, 150 g masła, 2 jajka, sól na czubku noża, 50 g cukru.
Do wypełnienia: 250 g malin, 2 łyżki. Sahara.

Przygotowanie: Maliny podzielić na pół. Jedną część zmiel w blenderze i wymieszaj z cukrem, a resztę odłóż na bok. Jajka ubić z cukrem i solą. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Rozwałkuj ciasto na spód i włóż do przygotowanej formy. Nakłuj powierzchnię widelcem 15-20 razy. Przykryj pergaminem i dodaj suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zdjąć papier z fasolą, dodać masę malinową z cukrem i gotować kolejne 10 minut. Wyjąć, lekko ostudzić i położyć na wierzchu całe jagody.

6. Twaróg z całymi malinami


Zalecamy użycie gęstych i lekko twardych jagód.

Będziesz potrzebować: 300 g mąki, 250 g twarogu, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, 100 g masła, sól na czubku noża, 2 łyżki. cukier, 300 g malin, 1 łyżka. cukier puder.

Przygotowanie: Twarożek przetrzyj przez sito, dodaj cukier, sól, roztopione masło i garść malin. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Uformuj spód i włóż do przygotowanej formy. Przykryj wierzch pergaminem, dodaj suchą fasolę i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zdjąć papier z fasolą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, połóż na nim całe jagody i posyp cukrem pudrem.

7. Ciasto drożdżowe z mlekiem i malinami


Ciasto drożdżowe należy wyrabiać intensywnie i długo.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 500 g mąki, 250 ml mleka, 1 łyżka. suche drożdże, 1 jajko, 3 łyżki. cukier, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, 100 g masła, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 300 g malin, 2 łyżki. cukier, 1 łyżka. skrobia kukurydziana.

Przygotowanie: Drożdże zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj lekko ubite jajko, miękkie masło i mieszaninę drożdży. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Maliny przepuścić przez maszynę do mięsa, wymieszać ze skrobią i cukrem.

Zagnieść ciasto, odłożyć trzecią część, resztę rozwałkować na żądany rozmiar i włożyć do natłuszczonej formy. Rozłóż nadzienie równomiernie. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie kiełbaski i ułóż na nich wzory. Umieść przedmiot na 30 minut w ciepłym miejscu, a następnie piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Ciasto z twarogiem i malinami


W zależności od grubości ciasta czas pieczenia może się różnić.

Będziesz potrzebować: 175 g mąki, 180 g twarogu, 80 g masła, 1 garść malin, 2 jajka, 3 łyżki. cukier, sól na czubku noża, 1 łyżka. płatki migdałowe.

Przygotowanie: Miękkie masło zmiel z solą. Dodaj żółtka, a białka włóż do lodówki na 10 minut. Dodać przesianą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto i wstawić do lodówki na 15 minut. Twarożek przetrzeć przez sito, białka ubić z cukrem na puszystą masę. Twarożek wymieszać z białkami i dodać maliny.

Rozwałkuj ciasto na żądaną wielkość, biorąc pod uwagę wysokość boków i włóż do przygotowanej formy. Nałóż nadzienie twarogowe i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Ostrożnie wyjmij, lekko ostudź i posyp ciasto płatkami migdałów.

9. Ciasto kruche nadziewane twarogiem, kwaśną śmietaną i malinami


Podane proporcje są idealne na formę o średnicy 24 cm.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 200 g mąki, 120 g masła, 2 jajka, 2 łyżki. cukier, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 200 g twarogu, 100 g śmietany, 3 łyżki. cukier, 1 garść malin, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, wanilia na czubku noża.

Przygotowanie: Jajka lekko ubić z cukrem i solą. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Twarożek przetrzyj przez sito, wymieszaj ze śmietaną, cukrem, skrobią i waniliną.

Rozwałkuj ciasto na żądany rozmiar, biorąc pod uwagę wysokość boków i włóż do formy. Ułożyć nadzienie twarogowe. Lekko rozgnieć maliny w dłoniach i ułóż je w dowolnej kolejności na wierzchu nadzienia twarogowego. Ciasto pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

10. Ciasto śmietanowe z malinami i kruszonką


Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 250 g mąki, 150 g kwaśnej śmietany, 1 jajko, 0,5 łyżeczki. soda, 80 g margaryny, 2 łyżki. cukier, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 200 g malin, 50 g cukru, 1 łyżka. skrobia.
Na kruszonkę: 50 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru, wanilina na czubku noża, 1 łyżka. cukier puder.

Przygotowanie: Jajko ubić z cukrem i solą. Dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą, roztopioną margarynę i przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładkie. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę zmielić w blenderze z cukrem i skrobią. Miękkie masło wymieszaj z mąką, cukrem i wanilią. Rozetrzyj w dłoniach, aż powstanie kruszonka i włóż do lodówki.

Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem formy i równomiernie rozłóż na wierzchu maliny i cukier. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Gotowe ciasto dekorujemy całymi malinami i posypujemy proszkiem.

11. Biszkopt z malinami i bułką tartą


W razie potrzeby do bułki tartej dodać skórkę z cytryny, mielony cynamon lub kardamon.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 175 g mąki, 5 jajek, 3 łyżki. cukier, sól na czubku noża.
Na okruchy piasku: 80 g masła, 80 g mąki, 2 łyżki. cukier, wanilina na czubku noża, 1/2 szklanki malin.

Przygotowanie: Masło, cukier, mąkę i wanilinę utrzeć w dłoniach na puszystą masę. Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i włożyć do przygotowanej formy. Ułóż jagody w losowej kolejności. Posyp ciasto grubo bułką tartą i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

12. Manna z malinami


Nie spiesz się, kasza manna powinna być dokładnie namoczona.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 180 g mąki, 150 g kaszy manny, 2 jajka, 100 ml kefiru, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, 50 g cukru, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 200 g kwaśnej śmietany, 1 garść malin, 3 łyżki. cukier, wanilina na czubku noża.

Przygotowanie: Zalać kefirem semolinę i odstawić na 15 minut. Jajka ubić z cukrem i solą. Dodać mieszaninę semoliny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż masa będzie gładka i przełóż ją do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Śmietanę ubić z cukrem i wanilią i posmarować nią gotowe ciasto.

13. Ciasto z drożdżami i kwaśną śmietaną z malinami


Zwróć uwagę na trwałość drożdży.

Będziesz potrzebować: 600 g mąki, 1 łyżka. suche drożdże, 1 jajko, 100 g kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki. soda, 50 g masła, sól na czubku noża, 50 g cukru, 100 ml mleka, 200 g malin.

Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj sól i cukier. Dodać miękkie masło, lekko roztrzepane jajko, mieszankę drożdżową i śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.

Odłóż jedną trzecią ciasta, resztę rozwałkuj na żądaną wielkość i włóż do natłuszczonej formy. Na wierzchu równomiernie rozłóż maliny. Z pozostałego ciasta uformuj wzorzyste paski i ułóż je w siatce na malinach. Obrabiany przedmiot powinien stać przez 30 minut, a następnie włożyć go do piekarnika na pół godziny nagrzanego do 180 stopni.

14. Biszkopt z malinami i kremem różanym


Zrób to ciasto na świąteczny stół lub po prostu dlatego!

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 175 g mąki, 5 jajek, 2 łyżki. cukier, 1 garść malin, wanilina na czubku noża.
Do kremu: 250 ml gęstej śmietany, 3 łyżki. cukier puder, 5 malin.

Przygotowanie: Jajka podzielono na białka i żółtka. Białka ubić z solą na puszystą masę, żółtka z cukrem na puszystą masę. Obydwa preparaty wymieszać, dodać przesianą mąkę, wanilinę i całe maliny. Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i piecz ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Maliny przetrzeć przez sitko. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać puree malinowe i wymieszać. Gotowe ciasto ostudź na metalowej kratce i posmaruj różowym kremem.

15. Ciastko we wrzącej wodzie z malinami


Ciasto można posmarować kwaśną śmietaną lub kremem czekoladowym.

Będziesz potrzebować: 200 g mąki, 4 jajka, 3 łyżki. cukier, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, 1 kropla esencji waniliowej, sól na czubku noża, 50 ml oleju roślinnego, 60 ml wrzącej wody, 1/2 szklanki malin.

Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą, aż będą puszyste. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, esencją waniliową, masłem i wrzącą wodą. Mieszamy na gładką masę, dodajemy całe maliny i ponownie mieszamy. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

16. Ciasto francuskie z malinami i brzoskwiniami


Jeśli nie da się umyć puszystej skórki brzoskwiń, odetnij ją.

Będziesz potrzebować: 450 g ciasta francuskiego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, 2 brzoskwinie, 1 szklanka malin, 20 g masła.

Przygotowanie: Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwałkować i wyciąć spód o żądanym rozmiarze. Ciasto włóż do wyłożonej papierem formy. Zmiel maliny i brzoskwinie, dodaj cukier waniliowy i skrobię. Nadzienie rozprowadzamy łyżką. Pozostałe ciasto pokroić we wzorzyste wstążki. Na wierzchu ułożyć siatkę, posmarować roztopionym masłem i posypać pozostałym cukrem. Piec ciasto przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

17. Ciasto Cwietajewskiego z malinami


Przygotuj popularny deser z malinami!

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 120 g mąki, 2 łyżki. śmietana, 50 g masła, 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 150 g kwaśnej śmietany, 1 jajko, 2 łyżki. cukier, wanilina na czubku noża, 1 garść malin.

Przygotowanie: Wymieszaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i rozetrzeć rękami, aż powstanie kruszonka. Dodać śmietanę, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Jajko ubić z cukrem i wanilią. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.

Z ciasta uformuj cienki placek o pożądanej wielkości, biorąc pod uwagę wysokość boków. Preparat ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Wlać nadzienie ze śmietany i dodać jagody. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

18. Ciasto kruche zamknięte z malinami i jabłkami


Skrobia stabilizuje sok owocowy, dzięki czemu ciasto nie rozmoknie.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 200 g mąki, 100 g masła, 2 jajka, 3 łyżki. cukier, sól na czubku noża.
Do wypełnienia: 2 jabłka, 1 szklanka malin, 0,5 łyżeczki. mielony cynamon, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, 2 łyżki. Sahara.

Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Jabłka drobno posiekać, wymieszać z malinami, skrobią, cukrem i cynamonem.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkuj jeden na żądany rozmiar i umieść na wyłożonej papierem blaszce. Na wierzch równomiernie rozłóż nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować na spód i ułożyć na wierzchu. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

19. Ciasto francuskie z nadzieniem twarogowo-śmietanowym i malinami


Jeśli to możliwe, gotuj z domowymi produktami mlecznymi.

Będziesz potrzebować: 350 g ciasta francuskiego, 300 g twarogu, 100 g śmietany, 1 jajko, 3 łyżki. cukier, wanilina na czubku noża, 1 garść malin.

Przygotowanie: Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej i rozwałkować na warstwę ciasta, biorąc pod uwagę wysokość boków. Twarożek przetrzyj przez sito, wymieszaj ze śmietaną, cukrem, wanilią i lekko ubitym jajkiem.

Włóż kawałek ciasta do wyłożonej papierem formy, równomiernie rozprowadź nadzienie i ułóż jagody. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

20. Ciasto malinowe z majonezem


Ciasto okazuje się bardzo miękkie i puszyste.

Będziesz potrzebować:
Dla testu: 500 g mąki, 1 jajko, 3 łyżki. majonez, 1 łyżeczka. suche drożdże, 0,5 łyżeczki. soda, 50 g cukru, sól na czubku noża, 80 ml wody.
Do wypełnienia: 200 g malin, 2 łyżki. Sahara.

Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Jajka ubić z cukrem, solą i majonezem. Dodać mieszaninę drożdży, sodę i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Maliny wrzucić na patelnię, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 7-10 minut.

Odłożyć jedną trzecią ciasta, resztę rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy. Rozłóż nadzienie równomiernie. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wici i udekoruj je. Połóż je na nadzieniu i piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podziel się nim z przyjaciółmi
Ocena
( Oceny jeszcze nie )
cooklist.pl - Pyszne przepisy

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: