20 najlepszych przepisów na kompot malinowy


Nadszedł długo wyczekiwany sezon malinowy. Słodkie jagody o mocnym aromacie dosłownie doprowadzają Cię do szału! A jakie pyszne są kompoty z malin! Przygotowaliśmy 20 wspaniałych przepisów na ten wspaniały napój. Polecamy spróbować wszystkiego!

1. Kompot malinowy z melisą i sokiem z cytryny


Najsmaczniejszy kompot robi się ze świeżo zebranych malin.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 3 gałązki melisy, sok z połowy cytryny, 180 g cukru, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj maliny i melisę i gotuj przez 5 minut. Wlać sok z cytryny i po 1 minucie zdjąć patelnię z ognia. Dodać cukier, wymieszać i pozostawić kompot pod przykryciem na 20 minut.

2. Kompot malinowy bez cukru


Dietetyczna wersja Twojego ulubionego napoju.

Będziesz potrzebować: 600 g malin, kwasek cytrynowy na czubku noża, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj maliny, kwasek cytrynowy i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Gotowy kompot przelej do słoików i włóż do lodówki.

3. Kompot malinowy na zimę


Wstępnie umyj słoiki roztworem sody i wysterylizuj.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 350 g cukru kryształu, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Maliny włóż do przygotowanych słoików. Zalać wrzącą wodą do pełna i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, kwasek cytrynowy i gotuj przez 3 minuty. Wrzący syrop wlać do słoików, zwinąć i odwrócić do góry dnem.

4. Letni kompot z malinami


Gotowy kompot podawaj z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

Będziesz potrzebować: 300 g malin, 120 g cukru, 1 gałązka mięty, 3 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj miętę i maliny i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź i dodaj cukier. Wymieszaj, przykryj kompot pokrywką i odstaw na 20 minut.

5. Kompot z malin, jabłek i mięty


Lepiej gotować z kwaśnymi jabłkami.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 3 jabłka, 5 gałązek mięty, 5 litrów wody.

Przygotowanie: Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać i pokroić. Do wrzącej wody dodać jabłka, maliny i miętę. Gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i dodać cukier. Wymieszaj i pozostaw kompot pod przykryciem na pół godziny.

6. Kompot z malin, truskawek i jagód


Łyk orzeźwiającego kompotu poprawi Ci nastrój i ugasi pragnienie!

Będziesz potrzebować: 1 szklanka malin, 1 szklanka truskawek, 1 szklanka jagód, 250 g cukru, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj jagody i gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Wyłącz ogień, lekko ostudź i dodaj cukier. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

7. Kompot malinowo-porzeczkowy


Nie jest konieczne usuwanie jagód porzeczki z gałęzi.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 500 g czerwonych porzeczek, 200 g cukru, 5 litrów wody.

Przygotowanie: Maliny i porzeczki zalać wrzątkiem. Gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i dodać cukier. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ostudzony kompot przelać do słoików i wstawić do lodówki.

8. Kompot z malinami i miętą


Przed przechowywaniem kompotu w lodówce należy usunąć miętę.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 3 gałązki mięty, 150 g cukru kryształu, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj maliny i miętę. Gotuj przez 5 minut, wyłącz ogień i dodaj granulowany cukier. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

9. Kompot malinowy z ekstraktem ze stewii


Doskonała odmiana kompotu bez cukru.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 1 łyżka. ekstrakt ze stewii, 5 litrów wody.

Przygotowanie: Maliny zalać wrzącą wodą, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać ekstrakt ze stewii, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny. Gotowy kompot rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.

10. Kompot malinowo-miętowy na zimę


Mięta będzie bardziej pachnąca, jeśli lekko ugniatasz ją w dłoniach.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 5 gałązek mięty, 1 szklanka, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Do przygotowanych słoików włóż maliny i miętę. Zagotuj wodę, dodaj kwas cytrynowy i cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wrzący syrop wlać do słoików, sterylizować przez 15 minut i zamknąć.

11. Kompot malinowo-wiśniowy


Wiśnie namoczyć w osolonej wodzie przez 15 minut, następnie opłukać i dodać do kompotu.

Będziesz potrzebować: 500 g wiśni, 500 g malin, 180 g cukru, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Do wrzącej wody dodać maliny i wiśnie. Gotować przez 5 minut, wyłączyć ogień i lekko ostudzić. Dodać cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 20 minut.

12. Kompot malinowo-miętowy z przyprawami


Lepiej gotować kompot na emaliowanej lub stalowej patelni.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 5 gałązek mięty, 180 g cukru, 2 łyżki. sok z cytryny, 2 anyże, 1 laska cynamonu, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać miętę, maliny, sok z cytryny i gotować kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

13. Kompot malinowo-truskawkowo-jeżynowy


Lepiej pokroić duże truskawki.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 300 g truskawek, 1 garść jeżyn, 1 szklanka cukru, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Wlać jagody do wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać cukier, przykryć i odstawić na 30 minut.

14. Mrożony kompot malinowy z kardamonem


Taki kompot możesz przygotować o każdej porze roku!

Będziesz potrzebować: 400 g mrożonych malin, 4 pudełka kardamonu, 120 g cukru kryształu, 3 łyżki. sok z cytryny, 3 litry wody.

Przygotowanie: Podgrzej kardamon na suchej patelni przez 2 minuty, otwórz pudełka i usuń nasiona. Rozmrozić maliny w temperaturze pokojowej. Do wrzącej wody dodać kardamon, sok z cytryny, maliny i gotować przez 5 minut. Wyłącz ogień, lekko ostudź kompot i dodaj cukier. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.

15. Kompot malinowo-wiśniowy z miodem


Dostosuj ilość miodu do swojego gustu.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 300 g wiśni, 200 g miodu, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj maliny i wiśnie i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i ostudź do temperatury pokojowej. Dodać miód, wymieszać, kompot rozlać do butelek i wstawić do lodówki.

16. Kompot malinowy z cytrynami


Kompotu nie można przechowywać dłużej niż 2 dni.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 2 cytryny, 200 g cukru, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Cytrynę zalać wrzątkiem i pokroić w plasterki. Zagotuj wodę, dodaj plasterki cytryny i maliny. Gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Dodać cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem na pół godziny.

17. Kompot malinowo-agrestowy


Nie zapomnij zebrać suchych ogonów z agrestu.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 1 garść agrestu, 1 szklanka cukru, sok z połowy cytryny, 4 litry wody.

Przygotowanie: Jagody wlać do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Wlać sok z cytryny i po 1 minucie wyłączyć ogień. Dodać cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 20 minut.

18. Kompot malinowo-agrestowy na zimę


Wygodnie jest myć maliny pod bieżącą wodą w durszlaku.

Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 500 g agrestu, 350 g cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża, 8 litrów wody.

Przygotowanie: Przygotuj jagody i umieść je w wysterylizowanych słoikach, zajmując nie więcej niż jedną trzecią. Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut. Odlać wodę do rondla, dodać kwasek cytrynowy, cukier i gotować przez 4 minuty. Wrzący syrop wlać do słoików, zwinąć i odwrócić do góry nogami.

19. Kompot z malin, truskawek, jagód i melisy


Proporcje jagód można zmieniać według własnych upodobań.

Będziesz potrzebować: 1 szklanka malin, 1 szklanka truskawek, 1 garść jagód, 4 gałązki melisy, 180 g cukru, 4 litry wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj jagody i melisę. Gotuj kompot przez 5 minut, wyłącz ogień i lekko ostudź. Dodać cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 20 minut.

20. Kompot z malinami, porzeczkami i jagodami


Smak przyszłego kompotu w dużej mierze zależy od jakości wody.

Będziesz potrzebować: 500 g malin, 500 g mieszanki czarnej i czerwonej porzeczki, 1 garść jagód, 200 g cukru, 3 łyżki. sok z cytryny, 6 litrów wody.

Przygotowanie: Jagody wlać do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 2 minuty. Wyłącz ogień, lekko ostudź i dodaj cukier. Wymieszaj i pozostaw kompot pod przykryciem na 30 minut.

Podziel się nim z przyjaciółmi
Ocena
( Oceny jeszcze nie )
cooklist.pl - Pyszne przepisy

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: