Podczas obróbki cieplnej większość korzystnych substancji znika. Z tego powodu wiele gospodyń domowych woli przygotowywać jedzenie na zimę bez gotowania. Dziś w ten sposób przygotujemy porzeczki z cukrem. Przedstawiamy 20 najciekawszych przepisów!
1. Czerwone porzeczki z cukrem przez maszynę do mięsa
Warstwa cukru chroni porzeczki przed fermentacją i pleśnią.
Będziesz potrzebować: 2 kg czerwonych porzeczek, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki posortować, opłukać i odłożyć do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, wymieszaj z cukrem i włóż do suchych słoików. Posyp niewielką warstwą cukru na wierzchu, szczelnie zamknij pokrywki i przechowuj w lodówce.
2. Czarna porzeczka z cukrem na zimę
W trakcie suszenia jagody należy od czasu do czasu odwracać.
Będziesz potrzebować: 1 kg czarnych porzeczek, 1 kg cukru.
Przygotowanie: Opłucz jagody pod bieżącą wodą i połóż je do wyschnięcia na ręczniku. Porzeczki włóż do miski blendera, dodaj połowę cukru i zmiel. Dodać pozostały cukier, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Ułożyć w przygotowanych pojemnikach, posypać warstwą cukru, zamknąć pokrywkami i wstawić do lodówki.
3. Czerwone porzeczki z kwaskiem cytrynowym bez gotowania
Jedna z najpopularniejszych i klasycznych metod gotowania.
Będziesz potrzebować: 3 kg czerwonych porzeczek, 3 kg cukru, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Porzeczki posortuj, opłucz i odłóż na ręcznik do wyschnięcia. Przełóż jagody przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i dobrze wymieszać. Umieść mieszaninę w wysterylizowanych słoikach, posyp cienką warstwą cukru i szczelnie zamknij pokrywki.
4. Czarne porzeczki puree z cukrem bez gotowania
Nawet początkujący mogą zrobić ten przepis!
Będziesz potrzebować: 1,5 kg czarnych porzeczek, 1,5 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą i położyć do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, wymieszaj z cukrem i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby kryształki cukru szybciej się rozpuściły. Mieszankę porzeczkową przetrzyj przez sito, przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij pokrywki i włóż do lodówki.
5. Czarna porzeczka z cukrem bez gotowania
Wstępnie wysterylizuj i wysusz pojemnik.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 3 kg cukru, 2 g kwasu cytrynowego.
Przygotowanie: Porzeczki umyj i połóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Przełóż jagody przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i dobrze wymieszać. Dżem przełóż do czystych słoików, posyp niewielką warstwą cukru i szczelnie zamknij pokrywki. Preparat ten należy przechowywać w lodówce.
6. Czerwone porzeczki z żelatyną bez gotowania
Aby przyspieszyć proces, podgrzej mieszaninę żelatyny przez 2-3 minuty w łaźni wodnej.
Będziesz potrzebować: 2 kg czerwonych porzeczek, 2 kg cukru, 25 g żelatyny, 120 g wody.
Przygotowanie: Porzeczki posortuj, opłucz i dokładnie osusz. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Jagody zmiel w blenderze, wymieszaj z cukrem i przetrzyj przez sito, aby usunąć skórkę i nasiona. Dodać mieszaninę żelatyny, dobrze wymieszać, umieścić w czystych, suchych słoikach i przechowywać w lodówce.
7. Czerwone porzeczki ze skórką cytryny i cukrem na zimę
Skórkę można stosować świeżą lub suszoną.
Będziesz potrzebować: 2 kg czerwonych porzeczek, 2 kg cukru, skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie: Opłucz jagody pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Przepuścić przez maszynę do mięsa lub zmielić w blenderze. Dodać skórkę z cytryny, cukier, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Konfiturę porzeczkową przełóż do przygotowanych słoików, zamknij pokrywki i odstaw w chłodne miejsce.
8. Czarne porzeczki z cytrynami i cukrem bez gotowania
Dżem witaminowy świetnie sprawdzi się podczas przeziębień.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 1 kg cytryn, 4 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki posortować, opłukać i odłożyć do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Cytryny zaparzyć wrzącą wodą, osuszyć i pokroić razem ze skórką. Przepuść porzeczki i cytryny przez maszynę do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i przełożyć do przygotowanych słoików. Przykryj warstwą cukru, przykryj pokrywkami i przechowuj w lodówce.
9. Dżem porzeczkowy z cukrem bez gotowania
Zazwyczaj takie preparaty zamykane są w małych słoiczkach o pojemności do 500 ml.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 2 g kwasu cytrynowego.
Przygotowanie: Porzeczki obierz z suchych łodyg, opłucz i osusz. Jagody włóż do szerokiej miski, dodaj połowę cukru i lekko rozgnieć tłuczkiem. Dodać kwasek cytrynowy, pozostały cukier i dobrze wymieszać. Umieść dżem w wyparzonych słoikach, posyp warstwą cukru i szczelnie zamknij pokrywki. Przenieś słoiki do chłodnego, ciemnego miejsca.
10. Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki bez gotowania
Prosty i niezwykle smaczny przepis, który będziesz chciał gotować wielokrotnie.
Będziesz potrzebować: 1 kg porzeczek czerwonych, 1 kg porzeczek czarnych, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Posortuj jagody, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku. Następnie przepuść porzeczki przez maszynę do mięsa, wymieszaj z cukrem i włóż do przygotowanego pojemnika. Każdy słoik napełnij warstwą cukru i szczelnie zamknij pokrywkę. Przenieść preparaty do lodówki w celu przechowywania.
11. Czarna porzeczka z miętą i cukrem bez gotowania
Pyszny dżem o orzeźwiającym aromacie.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 10 g liści mięty, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki obierz z suchych łodyg, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Liście mięty utrzeć w moździerzu z niewielką ilością cukru. Obydwa preparaty włóż do miski blendera, zmiel, a następnie wymieszaj z cukrem. Powstałą mieszanką napełnij czyste słoiki i dodaj małą warstwę cukru na wierzch. Zamknij szczelnie pokrywki i przechowuj w chłodnym miejscu.
12. Białe porzeczki z żelatyną i cukrem bez gotowania
Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo piękne!
Będziesz potrzebować: 3 kg białych porzeczek, 3 kg cukru, 25 g żelatyny, 150 ml wody.
Przygotowanie: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Porzeczki opłucz pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku do wyschnięcia. Zmiel jagody w blenderze, wymieszaj z cukrem i pozostaw na 7-10 minut, aby kryształy miały czas się rozpuścić. Całość przetrzeć przez sito, wlać mieszaninę żelatyny i wymieszać. Umieść dżem w czystych słoikach, zamknij nylonowymi pokrywkami i włóż do lodówki.
13. Całe porzeczki we własnym soku na zimę
Będziesz musiał trochę majstrować, ale wynik jest zdecydowanie tego wart.
Będziesz potrzebować: 2 kg czerwonych porzeczek, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Posortuj jagody, opłucz i osusz. Z 1 kg porzeczek wycisnąć sok, dodać 1 kg cukru i wymieszać. Dodać pozostały cukier i porzeczki, delikatnie wymieszać i przełożyć do czystych, suchych słoików.
14. Dżem bez gotowania „Asortowany”
Prawdziwy bomba witaminowa!
Będziesz potrzebować: 1 kg malin, 1 kg czarnych porzeczek, 1 kg czerwonych porzeczek, 1 kg wiśni, 4 kg cukru.
Przygotowanie: Opłucz jagody i połóż je do wyschnięcia na ręczniku. Wiśnie umyć, osuszyć i usunąć nasiona. Przepuść wszystko przez maszynę do mięsa, dodaj cukier i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do czystych słoików, zamknij pokrywki i przechowuj w chłodnym miejscu.
15. Czarne porzeczki z pomarańczami i cukrem bez gotowania
Jeśli pomarańcze są kwaśne, dodaj kolejne 500 g cukru.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 1 kg pomarańczy, 3 kg cukru.
Przygotowanie: Pomarańcze zaparzyć wrzącą wodą, osuszyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Porzeczki umyj i połóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Jagody i plasterki pomarańczy przepuścić przez maszynę do mięsa, dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Umieścić w czystych, wysterylizowanych słoikach, posypać warstwą cukru i szczelnie zamknąć pokrywki.
16. Czerwone porzeczki z malinami i cukrem na zimę
Kwas cytrynowy można zastąpić 2 łyżkami. sok cytrynowy.
Będziesz potrzebować: 2 kg czerwonych porzeczek, 2 kg malin, 4 kg cukru, 2 g kwasu cytrynowego.
Przygotowanie: Opłucz jagody, osusz je i przejdź przez maszynę do mięsa. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i dobrze wymieszać. Powstałym preparatem napełnij wysterylizowane słoiki. Posyp wierzch warstwą cukru, szczelnie zamknij pokrywki i przechowuj w lodówce.
17. Maliny i czarne porzeczki z cukrem bez gotowania
Świetny jagodowy duet!
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 1 kg malin, 3 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki i maliny posortować, opłukać i osuszyć. Następnie zmiel wszystko w blenderze, wymieszaj z cukrem i przełóż do czystych słoików. Posyp warstwę cukru na wierzchu, zamknij pokrywki i włóż do lodówki.
18. Czarna porzeczka z cukrem i przyprawami na zimę
W razie potrzeby porzeczki można posiekać w blenderze.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 1 łyżeczka. mielony cynamon, 0,5 łyżeczki. mielony anyż.
Przygotowanie: Posortuj porzeczki, opłucz i osusz. Jagody wymieszaj z przyprawami, cukrem i lekko rozgnieć tłuczkiem. Powstałym preparatem napełnij czyste słoiki. Na wierzch posypujemy warstwą cukru, zamykamy pokrywkami i przechowujemy w lodówce.
19. Konfitura z agrestu, czarnej i białej porzeczki
Preparatów takich nie należy przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.
Będziesz potrzebować: 1 kg agrestu, 1 kg białych porzeczek, 1 kg czarnych porzeczek, 3 kg cukru.
Przygotowanie: Posortuj jagody, usuń suche łodygi, opłucz i umieść do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Następnie wszystko przekładamy do szerokiej miski, dodajemy cukier i ucieramy tłuczkiem. Mieszankę przełóż do czystych słoików, przykryj warstwą cukru, szczelnie zamknij pokrywki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
20. Porzeczki czerwone bez gotowania według specjalnego przepisu
Wstępne zamrożenie znacznie zmienia konsystencję gotowego produktu.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 1 kg cukru.
Przygotowanie: Obierz jagody z suchych łodyg, opłucz i osusz. Porzeczki włóż do zamrażarki na 1 godzinę, następnie przełóż do miski blendera i zmiel. Dodać cukier, wymieszać i przełożyć do czystych słoików. Przykryj warstwą cukru, szczelnie zamknij pokrywki i włóż do lodówki.
Twój ulubiony autor artykułów. Profesjonalista w swojej dziedzinie.