Często wśród ogromnego asortymentu przetworów na zimę niewiele osób pamięta sos z czerwonej porzeczki. Naprawmy sytuację i podamy 20 przepisów na ten wspaniały dodatek do mięsa!
1. Sos z czerwonej porzeczki na zimę – klasyczny przepis
Nawet niedoświadczony kucharz może przygotować taki sos.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 1 łyżeczka. mielona kolendra, 1 łyżeczka. mielony czarny pieprz, 2 łyżki. ocet jabłkowy, 250 g cukru, 1 łyżka. sól.
Przygotowanie: Porzeczki zblanszować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, następnie odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Powstałą masę wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, dodać ocet i po 1 minucie zdjąć z ognia. Napełnij czyste, suche słoiki ostrym sosem i zamknij.
2. Gęsty sos porzeczkowy z pestkami
W tym przepisie skrobia pełni rolę zagęszczacza.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 0,5 łyżeczki. majeranek, 1 łyżka. ocet, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, 180 g cukru kryształu, 1,5 łyżeczki. sól, 50 ml przegotowanej wody.
Przygotowanie: Porzeczki wlać do wrzącej wody, gotować przez 3 minuty i odcedzić na durszlaku. Zmiel jagody w blenderze, dodaj przyprawy, cukier granulowany, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Skrobię wymieszać z wodą i wlać cienkim strumieniem do wrzącego sosu, ciągle mieszając. Całość gotujemy 5 minut, zalewamy octem, przekładamy do słoików i zakręcamy.
3. Sos z czerwonej porzeczki, pomidorów i papryki
Pamiętaj, aby na puszkach zapisać datę i rodzaj produktu.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 300 g dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka. mielona papryka, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 60 ml octu, 180 g cukru, 20 g soli.
Przygotowanie: Porzeczki zblanszować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Pomidory obierz, posiekaj w blenderze, a także przetrzyj przez sito. Obydwa preparaty wymieszaj, dodaj przyprawy, cukier i sól. Sos gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dodaj ocet i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń go, odwróć do góry nogami i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.
4. Sos porzeczkowy z rozmarynem i czosnkiem
Idealny sos do pieczonego indyka lub kurczaka.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 3 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 0,5 łyżeczki. chmeli-suneli, 2 łyżki. ocet, 4 łyżki. cukier, 1 łyżeczka. sól, 250 ml wody.
Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj rozmaryn, czerwone porzeczki i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Jagody włóż do durszlaka i przetrzyj przez sito. Powstałą masę wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą. Gotować 15 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić kolejne 10 minut. Zalać octem, po 2 minutach zdjąć sos z ognia i zamknąć na zimę.
5. Sos z czerwonej porzeczki i czosnku
Nie przygotowuj sosu z uszkodzonych i wiotkich jagód!
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 0,5 łyżeczki. mielona kolendra, 5 g kwasku cytrynowego, 150 g cukru, 20 g soli.
Przygotowanie: Porzeczki gotować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy, cukier, sól i kwasek cytrynowy. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, przełożyć do czystych, suchych słoików i zakręcić.
6. Pikantny sos z czerwonej porzeczki Cumberland
Sos francuski dla prawdziwych smakoszy!
Będziesz potrzebować: 250 g czerwonych porzeczek, 100 g galaretki porzeczkowej, 1 szklanka porto, 1 łyżka. płynny miód, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, 0,5 łyżeczki. czarny pieprz, 1 łyżeczka. sól.
Przygotowanie: Porzeczki zblanszować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Na patelnię dodać porto, galaretkę, miód, skrobię i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę porzeczek i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać sól i pieprz i po 1 minucie zdjąć z ognia. Sos rozłóż do słoików i zwiń.
7. Sos z czerwonej porzeczki i cynamonu
Nie ma potrzeby przecierania jagód przez sito.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka. mielony czarny pieprz, 4 łyżki. ocet, 250 g cukru, 1 łyżka. sól, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona i obrać. Dodać wodę, laskę cynamonu, zmielony pieprz i dusić przez 10 minut. Wyjmij cynamon i wyrzuć, dodaj cukier, sól i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlać ocet, wymieszać i zwinąć sos na zimę.
8. Sos porzeczkowy z bazylią i miętą
W trakcie gotowania sos powinien dobrze zgęstnieć.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 3 gałązki bazylii, 2 gałązki mięty, 0,5 łyżeczki. mielona kolendra, 0,5 łyżeczki. płatki czerwonej papryki, 0,5 łyżeczki. majeranek, 4 łyżki. ocet, 180 g cukru, 1 łyżeczka. sól.
Przygotowanie: Bazylię i miętę zmiel w blenderze. Porzeczki gotuj przez 3 minuty, odcedź na durszlaku i przetrzyj przez sito. Dodać posiekane zioła, przyprawy, cukier i sól. Sos gotuj przez 20 minut na małym ogniu, dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Wysterylizowane słoiki napełnij ostrym sosem i zamknij.
9. Sos z czerwonej porzeczki i imbiru
Ostry sos, który sprawi, że każde danie będzie niezapomniane.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 50 g korzenia imbiru, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 50 ml octu, 120 cukru, 10 g soli.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go. Wszystko wymieszaj, dodaj mielony pieprz, cukier i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając. Wlać ocet, wymieszać i od razu przełożyć do słoików. Zwiń go, odwróć do góry nogami i zawiń w ciepły koc.
10. Sos z całych czerwonych porzeczek i koniaku
Zamiast koniaku można dodać taką samą ilość wódki.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 3 łyżki. wódka, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka. kwas cytrynowy, 1 szklanka granulowanego cukru, 1 łyżeczka. sól.
Przygotowanie: Połowę porzeczek przepuścić przez wyciskarkę do soku. Powstały sok wymieszaj z czarnym pieprzem, granulowanym cukrem i solą. Gotuj przez 3 minuty, dodaj pozostałe jagody i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Dodaj koniak, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Ułożyć w przygotowanych słoikach i zwinąć.
11. Pikantny sos pomidorowo-porzeczkowy
Pomidory i porzeczki powinny być jak najbardziej dojrzałe.
Będziesz potrzebować: 500 g pomidorów, 500 g czerwonych porzeczek, 1 ostra papryka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka. mielona kolendra, 0,5 łyżeczki. musztarda w proszku, 60 ml octu, 250 g cukru, 10 g soli.
Przygotowanie: Obierz i posiekaj pomidory. Przełóż kawałki pomidorów, ostrą paprykę i porzeczki przez maszynę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmieloną kolendrę, musztardę w proszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, sól i gotować sos na małym ogniu przez 20 minut. Wlać ocet, wymieszać i zwinąć.
12. Sos z czerwonej porzeczki z cynamonem i kardamonem
Sos zamknij w małych słoiczkach.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 1 łyżeczka. mielony cynamon, 0,5 łyżeczki. mielony kardamon, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 120 g cukru, 10 g kwasu cytrynowego, 10 g soli.
Przygotowanie: Porzeczki zblanszować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, odcedzić na durszlaku i zmielić w blenderze. Dodać przyprawy, cukier i dusić przez 15 minut. Dodaj kwas cytrynowy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Przygotowane słoiki napełnij ostrym sosem i zamknij.
13. Słodko-kwaśny sos z czerwonej porzeczki z sokiem z cytryny
Gotuj w rondlu lub rondlu z grubym dnem.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, sok z połowy cytryny, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 0,5 łyżeczki. mielona kolendra, 2 liście laurowe, 3 groszki ziela angielskiego, 180 g cukru, 1 łyżeczka. sól.
Przygotowanie: Porzeczki gotować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Wymieszaj puree jagodowe z przyprawami, cukrem i solą. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Sos włóż do czystych, suchych słoików i zamknij.
14. Sos żurawinowo-porzeczkowy do mięs
Obierz jagody z gałązek, wysusz ogony i spłucz pod bieżącą wodą.
Będziesz potrzebować: 1 szklanka żurawiny, 1 szklanka czerwonych porzeczek, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka. skrobia, 2 g kwasu cytrynowego, 180 g cukru, 1 łyżeczka. sól, 50 ml wody.
Przygotowanie: Jagody zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Dodać czarny pieprz, cukier, sól i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Skrobię wymieszać z wodą i wlać cienkim strumieniem do wrzącego sosu, ciągle mieszając. Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń.
15. Sos z czerwonych i czarnych porzeczek z malinami
Zachwycający bukiet aromatów!
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 1 garść czarnych porzeczek, 1 garść malin, 1 ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki. mielona kolendra, 0,5 łyżeczki. mielony czarny pieprz, 3 łyżki. ocet, 200 g cukru, 10 g soli.
Przygotowanie: Jagody zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Powstałe puree wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą. Gotować 15 minut, dodać przeciśnięty czosnek i smażyć kolejne 5 minut. Zalać octem, włożyć do słoików i zakręcić.
16. Pikantny sos z czerwonej porzeczki i chili
Z kilograma porzeczek wychodzi całkiem sporo sosu.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 2 papryczki chili, sok z połowy cytryny, 1 łyżka. skrobia kukurydziana, 1 łyżeczka. mielona kolendra, 1 łyżeczka. chmiel-suneli, 250 g cukru, 25 g soli, 50 ml wody.
Przygotowanie: Porzeczki zblanszować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy, cukier, sól, całe papryczki chili i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Skrobię wymieszać z wodą i wlać cienkim strumieniem do wrzącego sosu. Gotować 5 minut, dodać sok z cytryny i po 1 minucie zdjąć z ognia. Sos przełóż do słoików i przechowuj na zimę.
17. Sos porzeczkowy z szalotką, imbirem i czosnkiem
Nie zastępuj szalotki zwykłymi!
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 1 szalotka, 1 łyżka. starty korzeń imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki. ocet, 120 g cukru, 1 łyżeczka. sól, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: W blenderze zmiel porzeczki, obrany czosnek i szalotkę. Dodać wodę, imbir, cukier, sól i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Zalewamy octem, mieszamy i przekładamy do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w ręcznik.
18. Sos porzeczkowy z chrzanem i czosnkiem
Możesz także użyć gotowego chrzanu, który jest sprzedawany w sklepach.
Będziesz potrzebować: 1 kg czerwonych porzeczek, 50 g korzenia chrzanu, 30 g czosnku, 0,5 łyżeczki. mielona kolendra, 1 łyżeczka. mielona papryka, 80 ml octu balsamicznego, 260 g cukru, 1 łyżka. sól.
Przygotowanie: Porzeczki gotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedź na durszlaku i dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Obierz czosnek i korzeń chrzanu, zmiel w blenderze i dodaj do preparatu jagodowego. Dodać cukier, sól, przyprawy i gotować sos na małym ogniu przez 20 minut. Dodać ocet, przełożyć do słoików i zakręcić.
19. Sos porzeczkowy bez octu
Świetny przepis dla tych, którzy nienawidzą octu.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki. mielony imbir, 0,5 łyżeczki. mielona czerwona papryka, 0,5 łyżeczki. mielony cynamon, 4 łyżki. cukier, 1 łyżeczka. sól.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito, aby usunąć skórkę i nasiona. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek i cukier. Gotować przez 15 minut, posolić i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Ostry sos przełożyć do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.
20. Sos porzeczkowy z jabłkami i rozmarynem
Gotuj z kwaśnymi jabłkami.
Będziesz potrzebować: 500 g czerwonych porzeczek, 3 jabłka, 4 gałązki rozmarynu, 2 liście laurowe, 4 groszek ziele angielskie, 0,5 łyżeczki. płatki czerwonej papryki, 50 ml octu jabłkowego, 100 g cukru, 10 g soli.
Przygotowanie: Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać nasiona i przepuścić przez maszynę do mięsa. Porzeczki gotować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito. Obydwa preparaty wymieszaj, dodaj rozmaryn, przyprawy, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj sól, dodaj ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Przygotowany pojemnik napełnij ostrym sosem i zwiń.
Twój ulubiony autor artykułów. Profesjonalista w swojej dziedzinie.