20 przepisów na pyszny kompot z czerwonej porzeczki


W sezonie gorącym bardzo trudno jest ugasić pragnienie, ale domowe kompoty najlepiej radzą sobie z tym problemem. Kombinacje owoców i jagód mogą być bardzo różnorodne. Dzisiaj spróbujemy zrobić kompot z czerwonej porzeczki. Przedstawiamy 20 świetnych przepisów!

1. Kompot z czerwonej porzeczki – klasyczny przepis


Jagody porzeczki można wrzucić do kompotu razem z gałązkami.

Będziesz potrzebować: 2,5 litra wody, 3 szklanki czerwonych porzeczek, 150 g cukru kryształu.

Przygotowanie: Porzeczki posortuj, opłucz i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 2 minuty, wyłącz i dodaj granulowany cukier. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

2. Kompot z czerwonej porzeczki z sokiem z cytryny


W razie potrzeby dodaj odrobinę skórki z cytryny.

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 800 g czerwonych porzeczek, 200 g cukru, sok z połowy cytryny.

Przygotowanie: Jagody porzeczki opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj kompot przez 3 minuty, dodaj cukier, sok z cytryny i natychmiast wyłącz ogień. Przykryć pokrywką i ostudzić w temperaturze pokojowej.

3. Kompot z czerwonej porzeczki z limonką


Smaczny i orzeźwiający kompot dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować: 2 litry wody, 3 szklanki czerwonych porzeczek, 1 limonka, 180 g cukru kryształu.

Przygotowanie: Limonkę zaparzyć wrzątkiem i pokroić. Posortuj porzeczki i opłucz je pod bieżącą wodą. W rondlu zagotować wodę, dodać porzeczki, plasterki limonki i gotować 2-3 minuty. Wyłącz ogień, dodaj cukier granulowany i pozostaw kompot pod przykryciem, aż całkowicie ostygnie.

4. Kompot z czerwonej porzeczki „Oryginał”


Nie wyrzucaj ciasta, możesz je ponownie wykorzystać do przygotowania kompotu.

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 1 kg czerwonych porzeczek, 200 g cukru.

Przygotowanie: Umyte porzeczki wlać do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty. Złap jagody, rozgnieć je tłuczkiem i przetrzyj przez sito. Powstałe puree wymieszaj z bulionem porzeczkowym i cukrem. Gotuj kompot przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

5. Mrożony kompot z czerwonej porzeczki


Taki kompot możesz przygotować o każdej porze roku!

Będziesz potrzebować: 4 litry wody, 300 g mrożonych czerwonych porzeczek, 200 g mrożonych jeżyn, 200 g mrożonych truskawek, 200 g cukru.

Przygotowanie: Umieść jagody na durszlaku i spłucz zimną wodą. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj jagody i po ponownym zagotowaniu gotuj przez 3 minuty. Wyłącz ogień, dodaj cukier i wymieszaj. Nalegaj kompot pod pokrywką przez 25-30 minut.

6. Kompot z czerwonych porzeczek i agrestu


Pamiętaj, aby oddzielić suche ogonki od agrestu, w przeciwnym razie będą pływać w kompocie.

Będziesz potrzebować: 5 litrów wody, 500 g mieszanki białej i czerwonej porzeczki, 1 szklanka agrestu, 300 g cukru.

Przygotowanie: Posortuj jagody, opłucz i dodaj do wrzącej wody. Gotuj przez 4 minuty, dodaj cukier i natychmiast wyłącz ogień. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

7. Kompot z czerwonych porzeczek z jagodą


Gotowy kompot podawaj z kostkami lodu i plasterkami cytryny.

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 2 szklanki czerwonych porzeczek, 1 szklanka borówki pospolitej, 150 g cukru kryształu.

Przygotowanie: W rondlu zagotuj wodę, dodaj umyte jagody i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj granulowany cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj kompot pokrywką i ostudź w temperaturze pokojowej.

8. Kompot z czerwonej porzeczki z aromatycznymi przyprawami


To niesamowite, jak bardzo przyprawy podkreślają smak!

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 500 g czerwonych porzeczek, 2 anyże gwiazdkowe, 4 groszki ziele angielskie, 1 szklanka cukru kryształu.

Przygotowanie: Do wrzącej wody wsypać anyż i ziele angielskie. Gotować 2 minuty, dodać umyte porzeczki i gotować kolejne 4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj granulowany cukier i dobrze wymieszaj. Nalegaj kompot pod pokrywką przez 25-30 minut.

9. Kompot z czerwonej porzeczki i rabarbaru


Smażyć na patelni emaliowanej lub ceramicznej.

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 500 g czerwonych porzeczek, 300 g rabarbaru, 1 szklanka cukru.

Przygotowanie: Porzeczki i obrany rabarbar opłucz. W rondelku zagotuj wodę, dodaj składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz ogień, dodaj cukier i pozostaw kompot pod przykryciem na pół godziny.

10. Kompot z czerwonych porzeczek z truskawkami i morelami


Duże połówki moreli należy pokroić.

Będziesz potrzebować: 4 litry wody, 1 kg moreli, 1 szklanka truskawek, 1 szklanka czerwonych porzeczek, 300 g cukru kryształu.

Przygotowanie: Morele umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Truskawki i porzeczki opłucz pod bieżącą wodą. Wlać mieszaninę do wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj granulowany cukier i dobrze wymieszaj. Nalegaj kompot pod pokrywką przez 20-25 minut.

11. Letni kompot z truskawek i czerwonych porzeczek


Piękny kolor, delikatny aromat i niesamowity smak!

Będziesz potrzebować: 5 litrów wody, 1 kg truskawek, 2 szklanki czerwonych porzeczek, 300 g cukru kryształu.

Przygotowanie: Do wrzącej wody wlać umyte truskawki i porzeczki. Gotować 3 minuty, wyłączyć i dodać cukier. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.

12. Kompot z czarnej i czerwonej porzeczki


Ziele angielskie nadaje kompotowi bardziej wyrafinowaną nutę!

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 300 g czerwonych porzeczek, 200 g czarnych porzeczek, 1 szklanka cukru, 4 groszki ziele angielskie.

Przygotowanie: Ostrożnie posortuj oba rodzaje porzeczek i opłucz. Jagody wlać do wrzącej wody, dodać ziele angielskie i gotować kompot przez 4 minuty. Wyłącz ogień, dodaj cukier i pozostaw pod przykryciem, aż całkowicie ostygnie.

13. Kompot „Różne jagody”


Delikatne jagody mogą zostać posiniaczone, dlatego należy obchodzić się z nimi ostrożnie.

Będziesz potrzebować: 5 litrów wody, 600 g mieszanki porzeczek białych, czerwonych i czarnych, 1 szklanka malin, 1 szklanka agrestu, 300 g cukru.

Przygotowanie: Posortuj jagody, opłucz i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut, dodaj cukier i natychmiast wyłącz ogień. Nalegaj kompot pod pokrywką przez 25-30 minut.

14. Kompot z czerwonej porzeczki z limonką i melisą


Gotowy kompot rozlej do małych buteleczek i włóż do lodówki.

Będziesz potrzebować: 5 litrów wody, 1 kg czerwonych porzeczek, 2 limonki, 4 gałązki melisy, 300 g cukru.

Przygotowanie: Limonki zaparzyć wrzątkiem i pokroić. Porzeczki i melisę płuczemy pod bieżącą wodą. Wlać mieszaninę do wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

15. Kompot z czerwonej porzeczki z cytryną i miętą


Podaruj swojej rodzinie zdrowy napój!

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 400 g czerwonych porzeczek, 4 gałązki mięty, 1 cytryna, 200 g cukru.

Przygotowanie: Zerwij jagody porzeczki z gałązek i dokładnie spłucz. Cytrynę zaparzyć wrzątkiem i pokroić, miętę opłukać pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę, dodaj porzeczki, miętę i plasterki cytryny. Gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i dodać cukier. Pozostaw kompot pod przykryciem na 20 minut.

16. Kompot z czerwonymi porzeczkami, jabłkami i cynamonem


Najlepiej smakuje ze słodkich jabłek.

Będziesz potrzebować: 3 litry wody, 2 średnie jabłka, 400 g czerwonych porzeczek, 1 laska cynamonu, 150 g cukru kryształu.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj laskę cynamonu i gotuj przez 5 minut. Dodać porzeczki i pokrojone jabłka, wszystko razem gotować przez 4 minuty i zdjąć z ognia. Dodać cukier, wymieszać i przykryć kompot pokrywką.

17. Kompot z czerwonych porzeczek, wiśni i cynamonu


Najpierw opłucz wiśnie w osolonej wodzie.

Będziesz potrzebować: 4 litry wody, 500 g czerwonych porzeczek, 2 szklanki wiśni, 1 laska cynamonu, 200 g cukru.

Przygotowanie: Gotuj wodę z laską cynamonu przez 5 minut. Dodać umyte wiśnie i porzeczki. Gotuj kompot przez 4 minuty, wyłącz ogień i dodaj cukier. Wymieszaj i przykryj na 20 minut.

18. Kompot z porzeczek, jeżyn, malin i jagód


Prawdziwy bukiet smaków i aromatów!

Będziesz potrzebować: 4 litry wody, 1 szklanka czerwonych porzeczek, 1 szklanka jeżyn, 1 garść malin, 1 garść borówek, 1 garść czarnych porzeczek, 250 g cukru.

Przygotowanie: Posortuj jagody, opłucz i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 4 minuty, wyłącz ogień i dodaj cukier. Gotowy kompot pozostawić pod przykryciem na pół godziny.

19. Kompot malinowo-porzeczkowy


Po zaparzeniu kompotu smak będzie bardziej intensywny.

Będziesz potrzebować: 2,5 litra wody, 2 szklanki czerwonych porzeczek, 1 szklanka malin, 150 g cukru.

Przygotowanie: Opłucz jagody i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotować przez 4 minuty, zdjąć z ognia i dodać cukier. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

20. Kompot z czerwonej porzeczki z miodem


Doskonały przepis na kompot dla tych, którzy zrezygnowali z cukru.

Będziesz potrzebować: 2 litry wody, 300 g czerwonych porzeczek, 4 łyżki. płynny miód.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj umyte porzeczki i gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i ostudzić kompot do 35-40 stopni, dodać miód i wymieszać.

Podziel się nim z przyjaciółmi
Ocena
( Oceny jeszcze nie )
cooklist.pl - Pyszne przepisy

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: