Wśród ogromnego asortymentu słodkich przetworów na zimę, dżem nektarynowy jest jednym z najsmaczniejszych! Jest chroniony i otwierany tylko przy specjalnych okazjach. Skorzystaj z naszej oferty 20 przepisów, przygotuj mnóstwo aromatycznych przysmaków i zorganizuj sobie wakacje każdego dnia!
1. Kawałki dżemu nektarynkowego
Nektarynki można pokroić w plasterki, batoniki lub kostkę.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 2 kg cukru, 300 ml wody.
Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Dodać pokrojone na kawałki nektarynki i po 1 minucie zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i odstawić na 1 godzinę. Gotować przez 5 minut i odstawić do ponownego ostygnięcia. Po raz trzeci gotuj dżem przez 5 minut, przełóż go do słoików i zamknij.
2. Dżem nektarynowy z kwaskiem cytrynowym
Kwas cytrynowy działa tutaj jako środek konserwujący.
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynek, 2 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Nektarynki pokroić na kawałki, dodać cukier i odstawić na 3 godziny. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, dodać kwas cytrynowy i po 2 minutach przełożyć dżem do przygotowanych słoików. Zwiń go, odwróć do góry nogami i owiń grubym kocem.
3. Dżem nektarynowy przez maszynę do mięsa
Napełnij słoiki dżemem do samej góry.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynki, 1 kg cukru.
Przygotowanie: Nektarynki pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Następnie, od czasu do czasu mieszając, gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut. Wysterylizowane słoiki napełnij gorącym dżemem i zamknij.
4. Dżem nektarynowy z pektyną
Idealne nadzienie do domowych ciast i bajgli!
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynki, 1,5 kg cukru, 25 g pektyny.
Przygotowanie: Nektarynki obierz, pokrój i zmiel w blenderze. Dodać połowę cukru, gotować przez 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Zagotuj dżem, dodaj pozostały cukier wymieszany z pektyną i gotuj przez kolejne 5 minut. Dżem przełożyć do przygotowanego pojemnika i zwinąć.
5. Dżem nektarynowy z sokiem z cytryny
Łatwiej jest obrać owoc, jeśli najpierw zrobisz małe nacięcie i zalejesz go wrzątkiem.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynki, 1 cytryna, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Nektarynki obierz, pokrój na małe kawałki i zasyp cukrem na 2 godziny. Cytrynę zaparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i wycisnąć sok. Postaw patelnię na ogniu i gotuj przez 5 minut. Wlać sok z cytryny, gotować przez kolejne 3-4 minuty i zwinąć.
6. Dżem nektarynowy z wanilią
Gotowy dżem podajemy do naleśników, naleśników lub jako samodzielny deser.
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynek, 1 laska wanilii, 2 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Laskę wanilii przetnij ostrym nożem, usuń nasiona i wymieszaj je z cukrem. Nektarynki obierz, pokrój na małe kawałki i posyp aromatycznym cukrem. Po 2 godzinach postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 10 minut i odstaw do ponownego ostygnięcia. Zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i zwiń.
7. Konfitura bursztynowo-nektarynkowa
Sekretem pięknego koloru dżemu jest krótkie gotowanie.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 1 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Nektarynki obierz, pokrój i przepuść przez maszynę do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z cukrem, kwasem cytrynowym i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut na małym ogniu. Dżem przełożyć do przygotowanego pojemnika i zwinąć.
8. Dżem nektarynowy bez cukru
Zalecamy zamykanie dżemu w małych słoiczkach.
Będziesz potrzebować: 4 kg nektarynek, 40 g pektyny, 120 ml wody.
Przygotowanie: Pektynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut. Nektarynki obierz, pokrój na kawałki i zmiel w blenderze. Przecier nektarynowy wymieszać z mieszaniną pektyn, gotować przez 5 minut i zwinąć.
9. Dżem nektarynowy z cytrynami
Jest pyszne i bardzo zdrowe!
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynek, 4 średnie cytryny, 3 kg cukru.
Przygotowanie: Nektarynki obierz i pokrój na małe kawałki. Cytryny zaparzyć wrzącą wodą, obrać i zmielić w blenderze. Obydwa preparaty wymieszać w rondlu, dodać cukier i odstawić na 4 godziny. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, przełożyć do słoików i zakręcić.
10. Konfitura z truskawek, nektarynek i brzoskwiń
Jagody i owoce powinny być dojrzałe, ale jędrne.
Będziesz potrzebować: 1 kg truskawek, 1 kg nektarynek, 1 kg brzoskwiń, 2 kg cukru kryształu, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Pokrój truskawki i obrane owoce. Przygotowane produkty umieścić w rondelku, dodać cukier i odstawić na 2 godziny. Gotować 10 minut, dodać kwas cytrynowy, gotować kolejne 3 minuty i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
11. Dżem nektarynowy ze sterylizacją
Taki sposób przygotowania zapewnia maksymalne zachowanie dżemu.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynki, 1,5 kg cukru.
Przygotowanie: Nektarynki obierz, pokrój i zmiel w blenderze. Dodać cukier, wymieszać i gotować przez 5 minut. Gorący dżem włóż do słoików, sterylizuj przez 10 minut i zamknij.
12. Dżem nektarynowy z miętą
Najpierw zawiąż gałązki mięty, aby łatwiej było je wyjąć z patelni.
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynek, 5 gałązek mięty, 1,5 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża, 250 ml wody.
Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj cukier, miętę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłów miętę i wyrzuć ją. Nektarynki obierz, pokrój na małe kawałki i zalej aromatycznym syropem. Dodać kwas cytrynowy i gotować przez 10 minut. Wysterylizowane słoiki napełnij gorącym dżemem i zamknij.
13. Dżem nektarynowy z migdałami
To samo możesz zrobić z innymi orzechami.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 1 kg cukru, 300 g migdałów, kwasek cytrynowy na czubku noża, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Migdały zalać wrzącą wodą na 10 minut, a następnie obrać. Nektarynki pokroić i przepuścić przez maszynę do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z cukrem, kwaskiem cytrynowym i wodą. Gotuj przez 5 minut, dodaj migdały i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Konfiturę przełożyć do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.
14. Konfitura z nektarynek i gruszek
Po dniu ostudzone słoiki z dżemem należy przenieść do chłodnego miejsca.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 1 kg gruszek, 2 kg cukru kryształu, wanilina na czubku noża.
Przygotowanie: Owoce pokroić na małe kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na 1,5-2 godziny. Gotuj przez 10 minut, dodaj wanilię i gotuj przez kolejne 5 minut. Przygotowany pojemnik napełnij gorącym dżemem, zwiń i odwróć do góry nogami.
15. Konfitura z nektarynek i jabłek
Jeśli owoc jest słodki, ilość cukru można zmniejszyć.
Będziesz potrzebować: 1 kg nektarynek, 1 kg jabłek, 1 kg cukru, kwas cytrynowy na czubku noża, 0,5 łyżeczki. mielony cynamon, 200 ml wody.
Przygotowanie: Nektarynki i jabłka obierz, wypestkuj i pokrój. Jabłka zmiel w blenderze, wymieszaj z wodą, cukrem i gotuj przez 5 minut. Dodać kawałki nektarynki, kwasek cytrynowy, cynamon i dusić kolejne 10 minut. Napełnij czyste, suche słoiki gorącym dżemem i zamknij.
16. Dżem nektarynowy z cynamonem
Przed włożeniem dżemu do słoików należy usunąć cynamon.
Będziesz potrzebować: 3 kg nektarynek, 1 laska cynamonu, 2 kg cukru kryształu, 250 ml wody.
Przygotowanie: Nektarynki obierz i pokrój w małe plasterki. Zagotuj wodę, dodaj cynamon, cukier granulowany i gotuj przez 5 minut. Wrzącym syropem zalej nektarynki, przykryj i odstaw na 1 godzinę. Gotować 10 minut na małym ogniu, rozlać do słoików i zakręcić.
17. Dżem nektarynowy z żelatyną
Można gotować zarówno z żelatyną w proszku, jak i z żelatyną w płatkach.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 1,5 kg cukru, 20 g żelatyny, 120 ml przegotowanej wody.
Przygotowanie: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 15 minut. Nektarynki obierz, pokrój na małe kawałki i zasyp cukrem na 2 godziny. Gotować 15 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia i dodać mieszaninę żelatyny. Mieszamy, przekładamy do słoików i zakręcamy.
18. Dżem z nektarynek i pomarańczy
Apetyczny przysmak o wyraźnym cytrusowym aromacie.
Będziesz potrzebować: 2 kg nektarynek, 1 kg pomarańczy, 2 kg cukru, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Nektarynki obierz i pokrój na małe kawałki. Pomarańcze zalać wrzątkiem, obrać i posiekać. Obydwa preparaty wymieszać, dodać cukier i odstawić na 2-3 godziny. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 10 minut. Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 3 minuty i zwiń.
19. Dżem śliwkowo-nektarynowy
Zalecamy gotowanie na patelni emaliowanej lub stalowej.
Będziesz potrzebować: 2 kg śliwek, 2 kg nektarynek, 2 kg cukru, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Owoce obierz, pokrój i zmiel w blenderze. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na 30-40 minut. Zagotuj dżem, dodaj kwasek cytrynowy i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem włóż do słoików i zamknij.
20. Dżem nektarynowy z kardamonem w powolnej kuchence
Kardamon doda dżemu aromatu eukaliptusowego i lekkiej nuty ostrości.
Będziesz potrzebować: 1 kg nektarynek, 1 kg cukru, 2 pudełka kardamonu.
Przygotowanie: Strąki kardamonu podgrzewaj w trybie „Smażenie” przez 2 minuty, następnie otwórz je, usuń nasiona i wymieszaj je z cukrem. Nektarynki pokroić na małe kawałki, włożyć do miski multicooker i zasypać aromatycznym cukrem na 1 godzinę. Zamknij pokrywkę i włącz tryb „Pieczenie” na 1 godzinę. Po sygnale przełóż dżem do słoików, zwiń je i zawiń w gruby ręcznik na jeden dzień.
Twój ulubiony autor artykułów. Profesjonalista w swojej dziedzinie.