Często gotujesz naleśniki i ciasta? W takim razie zdecydowanie musisz zaopatrzyć się w galaretkę z czarnej porzeczki na zimę. Średnio gęsty, piękny i aromatyczny, idealnie uzupełni Twoje wypieki. Przedstawiamy 20 prostych przepisów na ten pyszny przysmak!
1. Galaretka z czarnej porzeczki – klasyczny przepis
Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Porzeczki umyj i zmiel w blenderze. Powstałą masę przetrzeć przez sito, dodać cukier i kwas cytrynowy. Galaretkę gotować na małym ogniu przez 10 minut, przelać do słoików i zakręcić.
2. Gęsta galaretka z czarnej porzeczki bez kwasku cytrynowego
Cukier pełni tutaj rolę konserwantu.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki myjemy, siekamy w blenderze i przecieramy przez sito. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Gotuj trzy razy po 5 minut, robiąc przerwy na 30-40 minut. Gorącą galaretkę przełożyć do czystych i suchych słoiczków i zwinąć.
3. Galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania
Przygotuj zdrową przekąskę na zimę!
Będziesz potrzebować: 1 kg czarnych porzeczek, 1,5 kg cukru.
Przygotowanie: Porzeczki opłucz i dokładnie osusz. Jagody zmiel w blenderze, przetrzyj przez sito i dodaj cukier. Wymieszaj, przełóż do czystych, suchych słoików i posyp warstwą cukru. Dokładnie zamknij pokrywki i przechowuj galaretkę w chłodnym, ciemnym miejscu.
4. Pięciominutowa galaretka z czarnej porzeczki
Najpierw opłucz i osusz słoiki.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Porzeczki przepuścić przez maszynę do mięsa, a następnie przetrzeć przez sito. Powstałą masę wymieszaj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 5 minut i włóż do przygotowanych słoików. Zwiń go, odwróć do góry nogami i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.
5. Galaretka z czarnej porzeczki z pektyną
Galaretkę należy posypać „deszczem” cukrem i pektyną.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 30 g pektyny, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Porzeczki przepuścić przez maszynę do mięsa i przetrzeć przez sito. Dodaj połowę cukru i gotuj przez 10 minut. Dodać kwasek cytrynowy i pozostały cukier zmieszany z pektyną. Gotować 5 minut, galaretkę przełożyć do słoików i zwinąć.
6. Galaretka z czarnej porzeczki z wodą
Napełniaj słoiki stopniowo, w przeciwnym razie szkło może pęknąć.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 3 kg cukru, 500 ml wody.
Przygotowanie: Porzeczki zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Rozgnieć tłuczkiem i przetrzyj przez sito. Powstałą masę wymieszaj z cukrem i gotuj przez 10 minut. Wysterylizowane słoiki napełnij gorącą galaretką i zamknij.
7. Galaretka z czarnej porzeczki z pomarańczami
Jeśli chcesz wzmocnić aromat, dodaj odrobinę skórki pomarańczowej.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 3 średnie pomarańcze, 2 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Pomarańcze zaparzyć wrzącą wodą, obrać, usunąć błony i pokroić w plasterki. Przełóż porzeczki i pomarańcze przez maszynę do mięsa. Powstałe puree wymieszaj z cukrem, kwaskiem cytrynowym i odstaw na 30-40 minut. Galaretkę gotuj przez 10 minut, przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.
8. Galaretka z czarnej porzeczki z miętą
Pyszna galaretka o orzeźwiającym aromacie.
Będziesz potrzebować: 1 kg czarnych porzeczek, 4 gałązki mięty, 1 kg cukru, 3 łyżki. sok cytrynowy.
Przygotowanie: Porzeczki i miętę zmiel w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i gotuj przez 7-10 minut. Wlać sok z cytryny, gotować przez 1 minutę i zwinąć.
9. Galaretka z czarnej porzeczki z agarem
Idealny przepis na galaretkę, który nigdy nie zawodzi!
Będziesz potrzebować: 1 kg czarnych porzeczek, 800 g cukru, 12 g agaru, 50 ml wody.
Przygotowanie: Porzeczki przepuścić przez maszynę do mięsa i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i gotować przez 10 minut. Agar-agar wymieszać z wodą i wlać cienkim strumieniem do rondelka z galaretką. Gotować przez 3 minuty, przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.
10. Galaretka z czarnej porzeczki z wanilią
Podawać z naleśnikami, sernikami lub naleśnikami.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 3 kg cukru kryształu, 1 laska wanilii, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy.
Przygotowanie: Porzeczki przepuścić przez maszynę do mięsa, a następnie przetrzeć przez sito. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, usuń nasiona i wymieszaj z cukrem granulowanym. Do rondelka z puree jagodowym wsypać aromatyczny cukier i gotować przez 5 minut. Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 3 minuty. Wysterylizowane słoiki napełnij gorącą galaretką i zamknij.
11. Galaretka z soku z czarnej porzeczki z pektyną
Jeśli nie masz sokowirówki, po prostu rozgnieć porzeczki, owiń je gazą i wyciśnij.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 25 g pektyny, 3 łyżki. sok cytrynowy.
Przygotowanie: Przepuść czarne porzeczki przez sokowirówkę. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty, dodać cukier wymieszany z pektyną i gotować kolejne 5 minut. Wlać sok z cytryny i po 2 minutach przełożyć galaretkę do słoiczków. Zwiń go i zawiń w ciepły ręcznik na jeden dzień.
12. Galaretka z czarnej porzeczki z sokiem z cytryny
Wygodnie jest wycinać ogony z porzeczek za pomocą nożyczek do paznokci.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 1 cytryna.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Cytrynę zaparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i wycisnąć sok. Wymieszaj puree jagodowe z cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i po 2 minutach zdjąć z ognia. Galaretkę przełóż do czystych, suchych słoików i zwiń.
13. Galaretka z czarnej porzeczki w stylu wiejskim
Najsmaczniejsze przetwory przyrządza się ze świeżo zebranych jagód.
Będziesz potrzebować: 3 kg czarnych porzeczek, 3 kg cukru, 500 ml wody.
Przygotowanie: Czarną porzeczkę zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Lekko ostudzić, rozgnieść tłuczkiem i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Wysterylizowane słoiki napełnij gorącą galaretką i zamknij.
14. Galaretka z czarnej porzeczki i malin
Przed przechowywaniem słoików w spiżarni należy je wytrzeć wilgotnym ręcznikiem.
Będziesz potrzebować: 1 kg czarnych porzeczek, 1 kg malin, 2 kg cukru kryształu, 3 łyżki. sok cytrynowy.
Przygotowanie: Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, przetrzyj przez sito i wymieszaj z granulowanym cukrem. Gotować 10 minut, dodać sok z cytryny i gotować 2 minuty. Przygotowane słoiki napełnij gorącą galaretką i zwiń.
15. Galaretka z czerwonej i czarnej porzeczki
Lepiej gotować na szerokiej patelni z grubym dnem.
Będziesz potrzebować: 1 kg porzeczek czerwonych, 1 kg porzeczek czarnych, 2 kg cukru, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Wymieszaj puree jagodowe z cukrem i gotuj przez 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Po 1 godzinie ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Galaretkę przełożyć do słoików i zwinąć.
16. Mrożona galaretka z czarnej porzeczki
Tę galaretkę możesz przygotować o każdej porze roku!
Będziesz potrzebować: 2 kg mrożonych czarnych porzeczek, 2 kg cukru kryształu, kwasek cytrynowy na czubku noża.
Przygotowanie: Porzeczki rozmrozić w temperaturze pokojowej, opłukać i zmielić w blenderze. Powstałą masę przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem granulowanym i gotować przez 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostygnięcia. Dodać kwasek cytrynowy, gotować kolejne 5 minut, przełożyć do słoików i zakręcić.
17. Galaretka jagodowo-porzeczkowa
Wygodnie jest przetrzeć jagody przez sito za pomocą dużej drewnianej łyżki.
Będziesz potrzebować: 1 kg jagód, 1 kg czarnych porzeczek, 2 kg cukru, 50 ml soku z cytryny.
Przygotowanie: Przełóż jagody przez maszynę do mięsa, wymieszaj z połową cukru i pozostaw na 30-40 minut. Przetrzyj mieszaninę przez sito, dodaj pozostały cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlać sok z cytryny i po 2 minutach zdjąć galaretkę z ognia. Napełnij nim wysterylizowane słoiki i zamknij.
18. Galaretka z czarnej porzeczki ze skrobią
Nie zastępuj skrobi kukurydzianej skrobią ziemniaczaną.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 1,5 kg cukru, 5 łyżek. skrobia kukurydziana, 350 ml wody.
Przygotowanie: Porzeczki przepuścić przez maszynę do mięsa i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i odstawić na 1 godzinę. Gotuj galaretkę przez 10 minut na małym ogniu. Skrobię wymieszać z wodą i cienkim strumieniem wlać do wrzącej galaretki, ciągle mieszając. Gotować 3 minuty, przełożyć do słoików i zakręcić.
19. Galaretka z czarnej porzeczki z kardamonem i cynamonem
Przyprawy będą bardziej aromatyczne, jeśli podgrzejesz je na suchej patelni przez kilka minut.
Będziesz potrzebować: 2 kg czarnych porzeczek, 1 laska cynamonu, 2 pudełka kardamonu, 2 kg cukru, 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Porzeczki zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito. Dodać wodę, przyprawy i cukier. Gotować przez 10 minut, dodać kwas cytrynowy i po 5 minutach zdjąć z ognia. Usuń przyprawy, galaretkę przełóż do słoików i zamknij.
20. Galaretka z czerwonej i czarnej porzeczki z żelatyną bez cukru
W miarę ostygnięcia masa stanie się gęstsza.
Będziesz potrzebować: 1 kg porzeczek czerwonych, 1 kg porzeczek czarnych, 20 g żelatyny, 150 ml wody, 3 łyżki. sok cytrynowy.
Przygotowanie: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 15 minut. Przełóż jagody przez maszynę do mięsa i przetrzyj przez sito. Gotuj powstałe puree przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i po 2 minutach zdjąć z ognia. Wlać mieszaninę żelatyny, wymieszać i zwinąć.
Twój ulubiony autor artykułów. Profesjonalista w swojej dziedzinie.